Toekomst Mobiliteit

Interview met Rudy Uwland; projectleider

ProfielfotoRobin Kuipers May 02, 2016 646 keer bekeken 0 comments

Wat was de aanleiding voor deze verkenning naar de toekomst van mobiliteit?

Verschillende factoren gaven de aanleiding om de verkenning te starten naar de toekomst van mobiliteit. Bij het team strategie en het programma mobiliteit kwam dit onderwerp een aantal keren naar voren en het bleef maar kriebelen om daar iets mee te doen. Daarnaast kwam er vorig jaar ook een nieuw college. Dit college wil graag op het gebied van mobiliteit voorop blijven lopen. Deze verschillende factoren zorgde voor de start van deze verkenning.

Wat maakt deze verkenning uniek?

Wat uniek is aan deze verkenning is dat wij offline en online onze kennis en input ophalen en meteen delen. We wachten dus niet totdat we voldoende hebben voor een compleet rapport, zoals voorheen. Doordat wij offline en online combineren krijgen wij een groter bereik dan van achter onze bureaus modellen en trends te bestuderen. De gesprekken offline en online met de experts of met andere geïnteresseerden blijven bij mij ook veel meer bij dan het lezen van een rapport met modellen. Deze gesprekken inspireren mij. Door deze gesprekken zijn wij ook bezig met bredere kennisdeling. Je weet elkaar nu snel te vinden als het gaat om de toekomst van mobiliteit. Hierdoor boren wij, als provincie, ook een nieuw netwerk aan. Je komt op andere manier nu ergens binnen.

Wat wordt er met de uitkomsten gedaan?

De uitkomsten delen wij op deze website. De ontdekkingsreis van het verkennen is op zichzelf al een resultaat. Het proces is al een product. We willen namelijk ook anderen bewust maken dat we bezig moeten zijn met de toekomst. Waar moeten we samen op voorbereiden? Met welke ontwikkelingen moeten wij rekening houden? Deze verkenning verruimt onze blik daarop. Overigens de trends en ontwikkelingen passen wij nu toe op het gebied van mobiliteit maar de trends en ontwikkelingen hebben op verschillende gebieden invloed, zoals op het gebied van wonen, recreatie en economie.

Wat vind jij het leukste wat je hebt meegemaakt bij deze verkenning?

Ik vond het leukste om te zien dat tijdens mijn gastles bij groep 8 op de basisschool de Wegwijzer in Elst de kinderen heel snel aan de slag gingen met dit onderwerp. Wij zijn erg gewend om te praten, te brainstormen, te analyseren. Deze kinderen konden met een paar vragen en antwoorden meteen aan de slag. Zij ontwierpen een leuk, duurzaam en veilig voertuig van de toekomst. De snelheid en eenvoud  van de kinderen was heel mooi. Hoe zij de wereld zien, nog zo onbevangen, mooi.

Welk interview vond je het interessants?

Het gesprek met Geert Kloppenburg van Urgenda was het meest interessant. Dit gesprek bleef bij mij echt hangen. Hij gaf aan dat we niet moeten afwachten. Wij, als overheid, kunnen echt veel meer nu al doen. Hij daagde ons uit om veel slimmer met onze eigen instrumenten om te gaan. Pak gewoon je rol als overheid. Hijzelf brengt dingen ook meteen in de praktijk. Een echte doener. Dit was inspirerend en het nalezen waardig!

Wat was een meest verrassende wat je tegen kwam bij deze verkenning?

Ik had van te voren niet  ingeschat dat het belang van de last-mile zo groot gaat zijn. De last-mile is een vakterm die gebruikt wordt om het laatste stuk van een verbinding naar een eindpunt aan te geven. Deze last-mile gaat heel veel drukker worden en dat gaat echt voor ruimte-tekort in de stad zorgen. Het grootste punt is dat er meer fietsers bijkomen. De problematiek van de last-mile is niet alleen voorbehouden aan de hele grote steden, ook in Gelderland gaan we hier wat van voelen. De drukte in de Gelderse steden neemt ook fors toe, er gaan nieuwe verkeersuitdagingen op ons af komen.

Wie of welke partij wil je nog graag interviewen?

Een autofabriek wil ik nog graag spreken. Een autofabrikant  die bezig is met de nieuwste technologie op het gebied van auto’s.  Elon Musk, de man achter Tesla, wil ik nog graag een keer interviewen. Dus als iemand dat zou kunnen regelen, dan zou ik dat geweldig vinden!

0  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...