Informatiesamenleving

March 15, 2016
726 keer bekeken 0 comments

Dit zijn de 12 trends die wij uit de interviews hebben gehaald. Per trend wordt uitgelegd wat de trend inhoudt en wat de toekomstverwachting is. De impact zal per trend verschillen en sommige trends zijn meer zeker dan andere. Ook kunnen sommige trends elkaar gaan versterken en staan ze altijd in de context van de omgeving. Zo kunnen ontwikkelingen op de arbeidsmarkt of woningmarkt van grote invloed zijn op de behoefte aan mobiliteit. Deze trends werken we uit in scenario’s om goed voorbereid te zijn op de toekomst.

De ontwikkeling naar een informatiesamenleving raakt niet alleen meer de experts maar ook individuen, organisaties en de samenleving. Deze brede en disruptieve impact van data en internet vraagt om een volwassen omgang met de ongekende kansen en nieuwe uitdagingen die we tegenkomen.

Algemene beschrijving

De ontwikkeling naar een informatiesamenleving raakt niet alleen meer de experts maar ook individuen, organisaties en de samenleving. Deze brede en disruptieve impact van data en internet vraagt om een volwassen omgang met de ongekende kansen en nieuwe uitdagingen die we tegenkomen. De effecten van de informatiesamenleving treden overal op, in alle sectoren. Ze brengen nieuwe diensten en producten met zich mee en een andere manier van werken en leven voor organisaties, mensen, bedrijfsleven en overheid. Dit brengt nieuwe vraagstukken met zich mee, die betrekking hebben op veiligheid, ethiek en privacy. Hoe veilig zijn de zelfrijdende auto’s en hoe betrouwbaar zijn de grote bedrijven achter de ontwikkeling hiervan zoals Tesla en Google. Als straks alles data gestuurd is wie gaat er dan vervoer leveren in de data minder dichtbevolkte delen van Gelderland zoals in het Rivierengebied of de Achterhoek?

Quotes uit de interviews

  • “De overheid zou meer expertise moeten hebben en voorlichting moeten geven over de technologieën die zo diep op ons leven ingrijpen. (Bart Stouten)”
  • “Je auto wordt niet gejat, maar je data! (Menno Menist)”
  • “Gemak zal boven je privacy komen te staan (Marieke Martens)"

Bron: ‘De menselijke schakel is vaak de zwakste in cybersecurity, dat vraagt om goede voorlichting’

Toekomstverwachting

Deze trend zet zich door omdat de technologie gekoppeld aan de informatie samenleving hard op weg is de nieuwe normaal te worden. Dit zie je terug in de penetratiegraad van de nieuwe technologieën.

Schattingen over het totale aantal apparaten dat in 2020 verbonden zal zijn met het internet lopen uiteen van 30 miljard tot 50 of zelfs 100 miljard. Volgens een rapport van de Britse regering zijn er in 2015 al 14 miljard apparaten met het internet verbonden.

Er hangen dan ook donderwolken aan de horizon zoals de sterk groeiende werkdruk; we krijgen namelijk dagelijks een verdubbeling van de hoeveelheid informatie te verstouwen. Robots komen ons werk massaal overnemen. En op sociaal gebied zien we buitensporig groeiende kloven in de samenleving tussen digitaal vaardigen en digibeten.

 

 

Images

0  Comments